• photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
BIXBY CANYON RESIDENCE

Rancho Palos Verde, CA

Architect: Anne Fougeron Architecture
Engineer: endrestudio
Contractor: Thomas H. George Construction
Photography: Richard Barnes

This seemingly weightless residence, inspired by an aeronautical engineer, sits on a canyon site in California’s Big Sur. The light-filled, two-story residence balances a minimalist design with the natural beauty of its surroundings. The interior, characterized by expansive windows and open space, is intercepted by a thin section bridge detailed in wood and exposed steel. The metal roof plane, supported by a series of 1.5” diameter rods spaced every 12 feet, rises above the walls at a 3 inch angle, expanding the weightlessness of the room. The roof trusses, a composite section of stock lumber and an interior thin cable system, transfer load to steel plates that penetrate the channel glass clerestory windows, allowing lightweight walls that increase the perceived weightlessness of the house. A delicately detailed exterior wall made of Alaskan yellow cedar creates an offset screen that reveals a magical glimpse into the house beyond.