• photo
  • photo
DOYLE HOLLIS PARK

Emeryville, CA

Architect + Civil Engineer: endrestudio
Landscape Architect: Gates and Associates
Contractor: Suarez & Munoz, Inc.

A model of sustainable building, the public restroom facilities designed by EndreStudio for the City of Emeryville’s Doyle Hollis Park are open, naturally-ventilated spaces that incorporate a variety of sustainable elements, including a green roof which reduces storm runoff volume while protecting the roofing system. This typically doubles the lifespan of the underlying waterproofing membrane. Durable paver skylights allow light and air to ventilate the spaces naturally. The center of the bathroom contains a storage closet and the plumbing chase, which is designed with a gray water filtration system to receive excess drainage from the roof and offer irrigation for nearby landscaping. It also includes a proposed “green screen”: a prefabricated tension wire attached to the exterior walls, creating a vertical garden that not only extends the park but also creates a buffer protection for the structure’s walls. Concrete walls etched with textures of native plants and/or detailed with tiles from local artists contain high fly ash/slag content, making it a sustainable and durable material. Wooden screens pulled up from the ground and away from the ceiling allow light and air to enter the building while offering a natural sense of security.